Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) är kritisk till regeringens förslag om pensionerna. Oppositionen har presenterat ett motförslag. Foto: Bengt Eriksson/SVT

Politisk strid om pensionerna – Saila Quicklund (M): ”Valfläsk”

Uppdaterad
Publicerad

1 000 kronor skattefritt, det är vad regeringen vill ge till de allra fattigaste pensionärerna. Oppositionen höjer på ögonbrynen och tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag. Under helgen presenterade de ett eget motförslag.

För två veckor sedan besökte statsminister Magdalena Andersson länet och då presenterade hon regeringens förslag för det man kallar garantitillägget.

Det rör sig alltså inte om en förbättring av pensionen i sig utan om ett skattefritt tillägg till de som har det sämst ställt. 1 000 kronor i månaden får, enligt förslaget, de som har en pension som uppgår till 11 846 kronor i månaden.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Gräns vid 14 346 kronor

Från den gränsen trappas tillägget ned till de som har 14 346 kronor i månaden i pension. Därutöver är man således inte berörd av tillägget.

Förutom Socialdemokraterna står även Miljöpartiet och Vänsterpartiet bakom förslaget. Men regeringen har således ingen majoritet att luta sig emot.

– Det här är valfläsk och ett sätt att hålla kvar Magdalena Andersson som statsminister, säger Jämtlands läns riksdagsledamot Saila Quiicklund (M).

Bland annat slår Saila Quicklund ned på att en konsekvens kan bli att glappet mellan de som har jobbat och de som inte alls jobbat kan suddas ut.

Motförslag presenterat

Ett motförslag från partierna M, KD, SD och L presenterades under söndagen. Ett förslag som även debatterades när partiledarna drabbade samman i SVT:s Agenda under söndagskvällen.

Centerpartiet har nu en vågmästarroll men har ännu inte gett något besked kring vilket förslag de kommer att stödja. Beslut fattas av riksdagen i mitten av juni.

I klippet kan ni höra Magdalena Andersson och Saila Quicklund argumentera för sina respektive linjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet