Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christian Thorgerzon, Östersunds kommuns enhetschef för avfall och avloppsanläggningar, om när biogaspumpen i Göviken kan vara i drift igen. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Snart kan biogaspumpen i Göviken öppna igen – har varit stängd över en månad

Uppdaterad
Publicerad

Biogaspumpen vid reningsverket i Göviken har varit stängd sedan mitten av december på grund av tekniska problem. Nu verkar det äntligen som att den reservdel Östersunds kommun har väntat på är på gång.

– Vi har fått 20 januari som leveransdatum från tillverkaren. Sen tar det någon dag för oss att montera, men efter det ska det fungera. Det säger Christian Thorgerzon, enhetschef för avfall och avloppsanläggningar i kommunen.

Anledningen till att det tagit så lång tid att laga biogasanläggningen är att den nivågivare som är trasig bara tillverkas på beställning.

Inventerar behovet av reservdelar

Östersunds kommun har en del reservdelar till anläggningen liggande, men inte just denna. Nu valde man att beställa två stycken, så det ska finnas en extra. Kommunen kommer att se över hela anläggningen för att kartlägga andra kritiska delar som behöver finnas i reserv.

– Standarden på anläggningen är ganska bra, men vi kommer göra en revision för att se om det är något som vi borde byta ut och uppdatera. Men också vilka kritiska delar det finns som vi borde beställa och ha liggande, säger Christian Thorgerzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.