Den 20:e juli sjönk bryggan i småbåtshamnen i Östersund och 26 personer blev av med sina båtplatser. Foto: SVT

Snart tre månader sedan bryggan sjönk – ”Vi hoppas få upp den före vintern”

Uppdaterad
Publicerad

Det 20 juli sjönk en av dom tre flytbryggorna i småbåtshamnen i Östersund. Sedan dess har man gjort flera misslyckade försök att lyfta bryggan genom att pumpa ur vatten, samtidigt som man blåser in luft i den.

Ett av försöken var nära att lyckas, men bara ena sidan kom upp till ytan och då kantrade den och sjönk igen.

– Vi har använt oss av metoden tidigare med lyckat resultat, men den gången var vattenståndet betydligt lägre, säger Nino Madsen, ordförande i Östersund-Frösö båt- och hamnförening.

Man har dessutom fått mer information om konstruktion och vikt på bryggan, som pekar på att den är betydligt mycket tyngre än dom 30-40 ton som man tidigare trott.

– Som den ligger nu, på 2-3 meters djup, kan det handla om upp emot 250 ton, säger Nino Madsen.

Förhoppning att lyfta före vintern

Att hitta en kran som skulle klara av att lyfta bryggan är varken lätt eller ekonomiskt försvarbart, men förhoppningen är fortsatt att få upp bryggan före vintern.

– Den kanske inte tar någon extra skada om den blir kvar på botten under vintern, men vi hoppas kunna göra ett nytt försök att få upp den till ytan snart, kanske redan denna vecka, säger Nino Madsen.

Kostsamt med ny brygga

Det är lite oklart hur gammal bryggan är, men enligt Nino Madsen handlar det om någonstans mellan 40 och 60 år. Först när man fått upp bryggan kan man göra en bedömning om den går laga, och om det visar sig att man skulle behöva köpa en ny så blir det ekonomiskt tufft för föreningen.

– En ny brygga kommer att kosta upp emot 700 000 kronor, vilket är mycket pengar för en förening som vår med 650 medlemmar, säger Nino Madsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.