Fredrik Jönsson har fått jobba hårt senaste dygnet för att hålla vägarna kring Gäddede åkbara. Snön har i omgångar vräkt ner. Foto: Fredrik Jönsson, Gäddede

Snöröjare i Gäddede: ”Vi hinner inte få undan snön”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Jönsson är snöröjare i området kring Gäddede i norra Jämtland, och han har haft att göra det senaste dygnet.

– Först kom det 20 centimeter igår kväll. Sen regnade det en stund och packade ihop allt och nu har det kommit 20 centimeter till. Hade allt kommit som snö hade vi lätt fått över en halv meter, berättar Fredrik Jönsson i telefon från lastbilshytten.

Ojämn snötillgång

Medan delar av länet, kring Storsjöbygden och Östra Jämtland, har en ovanligt snöfattig vinter gäller det omvända i norra Jämtland.

– Här i Gäddede är det säkert mellan 80 och 90 centimeter snödjup och kommer man uppåt Stora Blåsjön är det nog mellan en till en och en halv meter på sina ställen. Kommer man bara ner till Strömsund så är det betydligt mindre med snö, säger Fredrik Jönsson.

Höga plogvallar

Ett problem när det kommer så mycket på en gång är att snövallarna blir för höga.

– Vi hinner inte få undan snön från tidigare plogningar, vallarna bara byggs på. Vi har nog röjningsarbete att göra här i området för resten av den här vintern.

På den här vägen kom mer än 60 cm snö natten mot söndag, berättar Fredrik Jönsson. Foto: Fredrik Jönsson

Men för Fredrik Jönsson är stora snödjup ändå vardagsmat. Han är en av de åkare som brukar se till att Vildmarksvägen över Stekenjokk är röjd inför sommaröppningen – vissa år är snödjupet där flera meter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer