Även om området för solkraftsparken ligger i det område som kallats surhålet, så sken helt uppenbart solen där under de senaste kanonveckorna. Foto: Michael Sohn/AP/TT

Solskenet gav kraftigt eltillskott i solkraftsparken i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kom visserligen regnet, men de senaste veckornas ihärdiga solsken har inneburit en rejäl produktionsökning i Jämtkrafts solpark, norr om Arenastaden.

Någon jämförelse med tidigare år går av naturliga skäl inte att göra – det här är första året för solparken.

För att få ut maximal effekt krävs förstås rejält med solsken. Det har vi haft i länet de senaste veckorna. Östersund ligger rent av på andra plats i solligan.

285 Megawattimmar har det producerats under två veckor i den solpark som ligger i det område som kallats surhålet, sedan Östersundshem gjorde sina omtalade markaffärer. Det är 40 procent mer än de två veckorna alldeles före och produktionen är jämförbar med ett vindkraftverk.

Superveckorna gav lika mycket som elförbrukningen ett standardår för 14 villor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.