Helgen bjuder på höga temperaturer och sol. Se hur vart det blir där du bor i klippet. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Sommarvärmen stannar hela helgen

Uppdaterad
Publicerad

De höga temperaturerna som dominerat länet i juni fortsätter ett tag till. Prognosen för helgen lovar 25-gradig värme och sol.

Det är inte vanligt att det är så pass varmt i Jämtland och Härjedalen så här års. Bortsett från fjällen brukar temperaturerna i länet ligga på genomsnittliga 20 grader i juni.

– I hela landet ser vi att temperaturerna är omkring 5-7 grader över vad som är normalt, så även i Jämtland. Men det händer också att den här typen av högtryck förekommer i början av sommaren, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.   

Nästa vecka väntas bjuda på svalare luft men den badsugne behöver inte oroa sig då regn inte är en del av prognossen.  

– Temperaturerna sjunker och närmar sig mer vad som är normalt för juni, samtidigt så kommer det fortfarande att vara sommarluft, säger Eriksson.

Temperaturer har ökat över tid

Även om det har varit ovanligt varmt i hela landet i juni är det oklart om de höga temperaturerna har en direkt koppling till klimatförändringarna.  

– Vi ser att temperaturerna har ökat över tid i linje med vad forskning säger om klimatförändringarna men vi kan inte dra några generella slutsatser från ett år till ett annat. Det finns inget som säger att det kommer bli någon rekordvärme likt 2018 i sommar, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.