Kvinnans säng var täck av jord och gräs som såtts i den. På kudden låg en tallrik. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (3)
Visa alla (3)

Åklagaren: ”Sängen skulle efterlikna en grav”

Uppdaterad
Publicerad

När kvinnan kom till sin lägenhet möttes hon av omfattande skadegörelse: Kränkande kommentarer sprejade på väggarna och i sovrummet en säng täckt med jord och gräs för att, som åklagaren menar, ”efterlikna en gravplats”.

Det var i juli i fjol kvinnan klev in i sin bostad och upptäckte att stora delar av inredningen förstörts. Kränkande kommentarer hade sprejats på väggarna i köket och allrummet.

Dörrarna till sovrummen och toaletten hade limmats igen. Dörrarna fick sågas upp och där inne hade skadegörelsen fortsatt. Toalettstolen hade fyllts med cement och badrumsgolvet täckts med färg. Elementen hade skruvats upp till maxtemperatur.

Jordtäckt säng

I ena sovrummet hade kvinnans säng täckts med jord och decimeterhögt gräs, där huvudkudden skulle ha legat hade en tallrik placerats.

En man i 50-årsåldern greps och häktades som misstänkt för det hela. Han åtalades senare som misstänkt för olaga hot, grov skadegörelse och grov stöld. Rättegången mot honom kommer att hållas i maj.

Beundran övergick i rädsla

Av förundersökningen framgår att mannen och kvinnan hade haft en relation. Kvinnan har i förhör berättat att mannen varit kontrollerande och manipulativ. Hennes beundran övergick så småningom i rädsla för honom. Mannen å sin sida menar att kvinnan varit manipulativ och opålitlig.

”Allt det arga kom”

Efter att först ha nekat, erkände mannen att han var den som utfört skadegörelsen.

– Jag gick dit för att hämta brandsläckaren, all jävla ångest, allt det arga kom och sköljde över. Jag trodde att jag lagt det mer bakom mig, uppger mannen i förhör.

Förhörsledaren frågade vidare om syftet med de sprejade väggarna.

Åklagaren: Utstuderat och omfattande

– Min känsla då var kanske hämnd. Men frustration och förnedring, svarar mannen i förhöret.

Mannen nekar dock till att ha planerat det hela eller att ha haft för avsikt att hota kvinnan.

Åklagaren anser å sin sida att mannens förklaring inte håller, det är inte trovärdigt att påstå att dådet varit en impulshandling.

– Han har varit inne i bostaden vid fler än ett tillfälle. Det hela har varit mycket utstuderat och omfattande och föregåtts av en viss planering, säger kammaråklagare Håkan Andersson som är den som väckt åtal mot mannen.

Åklagaren tar som exempel det faktum att mannen sått gräsfrön och vattnat dem för att få dem att växa på sängen.

”Skulle inge allvarlig fruktan”

Sängen har arrangerats för att ”efterlikna en gravplats” menar åklagaren och syftet med detta har varit att inge ”allvarlig fruktan” hos kvinnan.

Brottet ska bedömas som grovt med tanke på skadornas omfattning och gärningens hänsynslösa natur, anser åklagaren.

Kvinnan säger i förhören att hon känt sig hotad av mannen och att rädslan snarast ökat av att rättegång nu ska hållas.

– Jag är räddare än någonsin... Jag tror att det här är starten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer