Spår av narkotika i avloppsvatten i hela Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Det finns spår av narkotika i avloppsvatten i 12 av länets avloppsreningsverk. Det visar prover som länsstyrelsen har tagit.

En helt vanlig vardag i oktober togs prover i de 12 största avloppsreningsverken i sju av länets kommuner. Syftet med provtagningen och analyserna är att följa omfattningen av narkotikaanvändningen i länet. De substanser som har analyserats är cannabis, amfetamin, kokain, MDMA och tramadol. Resultatet visar att det i samtliga fanns spår av narkotika och de redovisas som doser per 1000 anslutna personer.

Högst andel doser per 1000 anslutna när det gäller amfetamin återfanns i Östersund, med 36,6 doser. När det gäller cannabis så sticker reningsverket i Järpen ut ordentligt med 135 doser. Kokainhalten var vid tillfället högst i Sveg.

För att få en bra bild av narkotikaanvändningen i länet så ska länsstyrelsen fortsätta göra mätningar var sjätte månad fram till 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.