Ett kraftverk vid Indalsälven. Foto: SVT

Specialverktyg för hundratusentals kronor stulna från kraftverksstationer

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsmorgonen var det inbrott i tre kraftverksstationer längs Indalsälven i Ragunda. Bytet var specialverktyg för ett värde av hundratusentals kronor. Och det är inte första gången som liknande verktyg har stulits.

För att komma in har gärningsmännen enligt polisen både forcerat grindar och lås vid kraftverksstationerna. Inbrotten upptäcktes under måndag eftermiddagen och polisen larmades då till platsen.

Polisen konstaterar på plats att gärningsmännen har kommit undan med specialverktyg för ett värde av hundratusentals kronor.

– Detta är specialverktyg för att hantera kablar som man egentligen inte har någon nytta av som privatperson, säger Bengt Lövros, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Östersund till SVT Nyheter Jämtland.

Polisen utförde under måndagen en brottsplatsundersökning där de säkrade teknisk bevisning. Bland annat har man hittat skoavtryck på platsen.

Liknande verktyg stulna vid tidigare inbrott

För en vecka sedan var det inbrott på en annan kraftverksstation i Jämtland, och i slutet av november var det inbrott på en kraftverksstation i Västernorrland. Även då var det dessa specialverktyg som var bytet.

– Därför börjar man ju undra om det är något företag som har beställt verktygen för det här är inte direkt något som man säljer på nätet. Men detta är bara spekulationer i nuläget, säger Bengt Lövros.

Polisen vet inte om inbrotten har ett samband

Enligt Bengt Lövros arbetar polisen för tillfället inte aktivt under hypotesen att alla inbrotten har ett samband, men det är heller inget de utesluter.

– Nu säkrar polisen de spår som finns och sedan får vi se om det kan kopplas till de tidigare inbrotten, säger Bengt Lövros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.