Moa Nilsson, 6 år, och Edith Jejlid, 7 år tycker att samiska är roligt att lära sig. Foto: SVT

Samiskt bad för barn

Uppdaterad
Publicerad

På Kabbelekans förskola på Frösön pågår just nu ett samiskt projekt som heter språkbad, för barn.

Under knappt en vecka kommer de 13 anmälda barnen bara leka och undervisas på både nord- och sydsamiska. Flera föräldrar har efterfrågat en samisk förskola vilket nu är verklighet i en vecka.

– Det här sker under sång och lek, och när vi äter. Det är en intensiv språkundervisning, säger Britt Sparrock, språkambassadör och ansvarig.

Lär sig språket

Moa Nilsson, 6 år, och Edith Jejlid, 7 år, deltog i språkbadet under tisdagen. Båda två är eniga om att det roligaste på språkbadet är att lära sig samiska.

– Idag ska jag leka och lära mig mer samiska. Man får lära sig så mycket samiska, säger Edith Jejlid, 7 år.

Edith Jejlid, 7 år, leker med fantasin och målar samiska flaggor. De andra barnen har målat färdigt. Foto: SVT

Östersund ingår i området

Östersunds kommun ingår i förvaltningsområdet för samiska, vilket innebär att bland annat förskolor har rätt till verksamhet på just samiska. Projektet är skapat av barn och ungdomsförvaltningen tillsammans med Britt Sparrock.

– Det här är en förskola med samisk profil, säger Britt Sparrock.

Britt Sparrock är samisk språkambassadör och ansvarig för språkbadet. Foto: SVT

Använder språket mer

Marit Kuhmunen Blom är mamma till två barn som är med på språkbadet. Hon har samiska som modersmål och poängterar vikten i att barnen får höra samiska i vardagen. 

– De pratar mycket mer samiska om vi är här än om vi leker på en lekpark eller så, för då kanske de hittar kompisar där som pratar svenska och då börja de också pratar svenska, säger Marit Kuhmunen Blom.

– De pratar mycket mer samiska om vi är här än om vi leker på en lekpark eller så, säger Marit Kuhmunen Blom, mamma. Foto: SVT

Svårare med nordsamiska

Eftersom Marit och hennes barn pratar nordsamiska är det inte lika enkelt att få till nordsamisk undervisning för barnen.

– Vi har försökt få till det, men vi är på sydsamiskt område här. Sen är det en tjänst som är väldigt liten eftersom det bara är mina barn som ska ha nordsamiska, säger Marit Kuhmunen Blom.

Viktigt med mötesplatser

Förskolepersonal från samiska förskolor har tagits in i samband med språkbadet, för att få till det så bra som möjligt. Britt menar att samiskans påverkan på barnen är positiv.

Barnens samiska målningar på stenen ute på gården. Foto: SVT

– Det viktigaste för de här barnen är att lära känna andra barn, skapa samiska språkmiljöer och samiska mötesplatser som stärker barnens identitet. Oavsett om barnen ritar eller leker ska de kunna prata samiska, säger Britt Sparrock, samisk språkambassadör och ansvarig för språkbad.

Språkbadet pågår fram till torsdag eftermiddag den 20 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.