Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Frida Molander har yrkat på långa fängelsestraff för de åtalade männen. Foto: SVT

Sprängmedelsrättegången: Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret yrkade att de två åtalade skulle försättas på fri fot omedelbart samtidigt som åklagaren menade att 39-åringen och 31-åringen skulle dömas till långa fängelsestraff.

Onsdag var sista rättegångsdag för 31-åringen och 39-åringen som åtalats för bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, vapenbrott och narkotikabrott.

Under förmiddagen vittnade poliser om vad de sett när de hittade 400 000 kronor i 39-åringens lägenhet och om den finansiella utredning som gjorts kring 39-åringen.

Under eftermiddagen blev det slutpläderingar. Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för båda åtalade.

Hör kammaråklagare Frida Molander i videon här ovanför.

31-åringen släpptes fri

31-åringens försvarsadvokat menade att mycket i målet bygger på indicier och yrkade på att 31-åringen skulle frias helt från anklagelserna om grovt vapenbrott och omedelbart släppas på fri fot. Och så blev det – tingsrätten beslutade att 31-åringen inte längre behöver vara frihetsberövad.

39-åringens försvarsadvokat menade att även om denne befattat sig med de fyra kilo sprängmedel som hittats i en lägenhet så fanns inget brottsligt uppsåt och ingen brottsplan. 39-åringen har också erkänt att den narkotika som påträffats var hans, men att den var för eget bruk. Vidare menar 39-åringen och dennes försvar att de 400 000 kronor som hittades i lägenheten är 39-åringens pengar, men att det inte innebär att 39-åringen begått brott.

Dom kommer 6 februari och 39-åringen kommer att vara häktad fram till dess.

De åtalade:

Visa

39-åringen:

Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott

Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott

Grovt vapenbrott

Narkotikabrott

Penningtvättsbrott

Dopningsbrott, ringa brott

31-åringen:

Grovt vapenbrott

Under hösten växte utredningen och för någon vecka sedan åtalades en tredje man i ärendet. Enligt stämningsansökan är han misstänkt för att ha innehaft, paketerat och överlåtit sprängmedlet och kapslarna. Han förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängmedel hittades i Torvalla

Mer i ämnet