Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund (SSR). Foto: SVT

SSR: Debatten om småviltsjakt i fjällen kommer att intensifieras

Publicerad

Debatten om jakt och fiske i fjällen kommer att intensifieras. Det tror Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, SSR.

I början på 2020 avgjordes det så kallade Girjasmålet. Högsta domstolen slog fast att Girjas sameby i Norrbotten har ensamrätt till upplåtelse av jakt och fiske i området på grund av urminnes hävd.

Det är ingen hemlighet att Svenska samernas riksförbund, SSR, nu hoppas att det som skedde i Norrbotten även ska ske på andra håll. När rennäringslagen ska ses över är det just det som SSR lyft fram.

Vill se över upplåtelse av jakt i fjällen

– Det vi fört fram är de delar som berör upplåtelse av småviltsjakt och fiske efter Girjasdomen. Där har vi sagt att man måste se över det eftersom man nu har en HD-dom som visserligen rör Girjas men som sannolikt även gäller för andra områden, säger SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson.

Hon fortsätter:

– Det kan inte vara rimligt att vi ska driva 44 processer till. De måste i vart fall börja titta på den delen.

Anser ni att det borde vara som i Girjas över hela fjällkedjan?

– Ja, det var därför man gick in i processen. Att det är en rätt man har.

Förstår att det kan bli konflikter

Jenny Wik Karlsson förstår att frågan kring jakt och fiske kan skapa konflikter.

– När det kommer till samiska frågor och rättighetsfrågor knutna framförallt till jakt och fiske, så blir det ofta en polariserad debatt.

Hon fortsätter:

– Men det är samtidigt lite märkligt eftersom det handlar om att vi tar tillvara vår rätt, som vi menar har åsidosatts väldigt länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.