Jonas Kråik är ordförande för Handölsdalens sameby där Enan rinner genom byns renbetesmarker. Foto: SVT

Stark oro hos renägare över höga Ecolihalter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT berättat om de höga Ecoli-halterna i Enan i västra Jämtlandsfjällen har många reagerat. Nu är oron stor, inte minst inom rennäringen.

Jonas Kråik, som är ordförande för Handölsdalens sameby, tycker att detta är mycket allvarligt och att det är en viktig fråga att diskutera.

– Det skulle ju vara för jäkligt om det skulle vara så att de ödelägger det här fina vattnet som vi har druckit och som vi tror att vi kan dricka. Då blir det ju som i södra Europa att vi måste köpa vatten på flaska, säger Jonas Kråik.

SVT granskar fjällvattnet

”Färsk avföring” i vattnet

Det är på hösten som Ecolihalterna är höga sedan många år tillbaka. Det är stora variationer mellan åren och för tre åren sen uppmättes extremt höga halter: 300 Ecoli-kolonier per 100 milliliter vatten. Detta i ett fjällvattendrag där det inte borde finnas ens 1 Ecoli, enligt miljöexpertisen.

Ecoli är ju ett tecken på färsk avföring i vattnet. Att dricka vatten med höga Ecolihalter kan göra dig allvarligt sjuk. Oftast inte av Ecolin i sig utan av det som i övrigt finns i mänsklig avföring, som läkemedelsrester och hushållsgifter.

Reaktioner från många håll

Nu kommer alltså reaktioner från rennäringen, men även från turistbranschen.

– Med det ökade turisttrycket som vi har i fjällen, så måste det finnas inrättningar där folk kan göra sina behov, om det är från människan det kommer, säger Therese Örnerkrans, turistföretagare i Enafors.

De flesta fjällvandrare tar sitt dricksvatten direkt ur fjällbäckarna, men inte längre alla.

”En undanflykt” att renar är orsaken

Varifrån Ecoliutsläppen kommer kan ingen med säkerhet fastslå idag. Åre kommun har inte utrett orsaken trots att man känt till de höga halterna länge. I stället utgår man ifrån att källan är djur, till exempel renar.

Jonas Kråik däremot håller inte med.

– Det är nog bara en undanflykt helt enkelt. Det är en turistkommun vi lever i och då satsar man stenhårt på turismen. Så att det är djur det tror jag inte på. Det är en mänsklig faktor, säger Jonas Kråik, ordförande för Handölsdalens sameby.

TV: Se hela nyhetsinslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet