Fjällnära skog Foto: Maria Harning, SVT

Staten överklagar skogsdom – vill inte betala 67,5 miljoner till skogägare

Publicerad

Staten, genom Kammarkollegiet, har nu överklagat domen från i november som gav en skogägare i Härjedalen rätt till 67,5 miljoner i ersättning för att hans marker blivit naturreservat.

Domen från Mark- och miljödomstolen i Östersund gav markägaren rätt till 67,5 miljoner kronor i ersättning från staten för att hans skogsmark, sydväst om Lofsdalen, blev ombildat till ett naturreservat mot hans vilja.

Markägaren blev erbjuden 31 miljoner i ersättning för de 3833 hektaren, men krävde 72 miljoner kronor. Domstolen landade alltså på 67,5 miljoner kronor.

Inskränkningar i användandet

Men Kammarkollegiet har nu överklagat domen till Mark- och Miljööverdomstolen. Kammarkollegiet anser att domstolen inte har tagit hänsyn till den pågående markanvändningen när man har värderat skogen och därmed har ersättningen blivit för hög. Skogsområdet består av obrukad fjällnära skog, skog som inte kan brukas utan tillstånd och därför inskränks användningen, menar man.

Kammarkollegiet är berett att betala 39 miljoner i ersättning för skogen som har ett marknadsvärde på 57 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer