Se forskaren Lisa Ridzén berätta om problemet med den stereotypa bilden av norrländska män. (Bild ur tv-serien Pistvakt). Foto: SVT

Stereotypen av den norrländske mannen: Tyst, hård och sammanbiten

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att vara man och bo i norrländsk glesbygd idag? Hur skiljer sig den stereotypa bilden från verklighetens? Det vill doktoranden Lisa Ridzén vid Mittuniversitetet veta och därför inleder hon nu ett forskningsprojekt. I klippet ovan berättar hon mer om studien.

Doktorand Lisa Ridzén, vid avdelningen för samhällsvetenskap på Mittuniversitetet, kommer så småningom att skriva en avhandling om den norrländske männen och tanken är att intervjua ett 20-tal män. Nu söker hon män både från Jämtlands och Västernorrlands län som vill delta studien.

Lisa Ridzén vill både undersöka de stereotypa bilderna av den norrländska mannen och nyansera bilden av honom. Att nyansera bilden är viktigt av många olika skäl, ett av dem redogör Lisa Ridzén för i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.