Det kostar en del med alla vaccineringar. Men det tas lätt igen om samhället slipper kostnaderna för långa sjukskrivningar. Foto: SVT Jämtland

Stick och vaccinera er!

Uppdaterad
Publicerad

Förra vintern dog sju personer innanför sjukhusets väggar av influensa. Och trots bakslaget med narkolepsi för ett par år sedan framhärdar sjukvården i att vi ska gå och vaccinera oss.

Kön ringlade lång i sjukhusets reception på tisdagen. Det är ett av de ställen där man nu kan ta sitt influensavaccin. Annars kan man vända sig till hälsocentralerna eller möjligen tala med disktriktssköterskan om man får vård i hemmet.

Fyra varianter

Årets vaccin är laddat mot fyra olika typer av influensa. Bland annat räknar man med att den gamla 60-talsklassikern Hongkonginfluensan kan slå till igen.

– Den har levt kvar på olika håll i världen och om den nu kommer tillbaka hit så är det i lite annan form så de som hade Hongkoninfluensan en gång i tiden har inget fungerande skydd i dag, säger smittskyddsläkaren Micael Widerström.

Svininfluensan befaras också lura bakom hörnet. Det var ju det stora utbrottet av den som ledde till massvaccineringar för ett decennium sedan och där flera som lydigt tog sin spruta drabbades av narkolepsi.

– Det vaccin vi nu använder är av annan typ och inte alls lika starkt. Det har använts av många miljoner och ingen biverkning är känd, förklarar Widerström.

Uttalade riskgrupper

Förra vintern dog alltså sju personer på sjukhuset av influensa. En av dem var under 65 år, de övriga över, och det som förenade samtliga avlidna den gången var att de hade andra, bakomliggande sjukdomar.

– Det kunde röra sig om diabetes, skrumplever eller sjukdomar i hjärta eller lungor. Detta är de riskgrupper där vi är särskilt angelägna att de går och vaccinerar sig, säger Micael Widerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.