Stöde musikvecka jubilerar

Publicerad

STÖDE Femårsjubilerande Stöde musikvecka invigdes på måndagskvällen med klassiska pianostycken av Schumann och Chopin, framförda av Sundsvallsfödde världspianisten Lars Jönsson.

Det är 200 år sedan både Schumann och Chopin föddes, och det uppmärksammas i musikkretsar runt om i världen – så även i Stöde i Medelpad alltså.

Stöde musikvecka, som lockar besökare från hela Mellannorrland, erbjuder som vanligt ett brett utbud med såväl klassiska toner som folkmusik, barnvisor och världsmusik.

Det mest exotiska inslaget i år är den kenyanska folkmusikgruppen Sauti Sol, som är en nationell angelägenhet i hemlandet och som sålt flest skivor alla kategorier i Kenya i år. De spelar på festivalen under tisdagen, både dag- och kvällstid.

Festivalen avslutas på lördagen, och även då medverkar Lars Jönsson. Han är numera bosatt och verksam i tyska Stuttgart men har gett konserter i Stöde 32 somrar i följd.

– Stöde och dess omgivningar, det är svensk sommar för mig. Det är härligt att spela här. Det blir en fantastisk stämning och atmosfär i Stöde kyrka, och publiken här är alltid både kunnig och öppen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer