Hede hembygdsgård Foto: SVT

Stölden på hembygdsgården i Hede delvis uppklarad

Uppdaterad
Publicerad

Flera antika föremål som stals från Hembygdsgården i Hede förra sommaren har hittats då polisen gjorde husrannsakan hos en misstänkt person.

– Polisen har gjort ett väldigt bra jobb, säger Barbro Nässelqvist som är ordförande i Hembygdsföreningen i Hede.

Det var en natt i augusti förra året som tjuvar slog till mot Hembygdsgården, mitt emot Sonfjällsskolan, i centrala Hede. Ett 40-tal värdefulla föremål stals, bland annat en svepask från 1697, mössor till hembygdsdräkten, smycken, kameror och gevär.

Svepasken från 1697 hittades när polisen gjorde husrannsakan på en adress utomlands. Svepasken skulle egentligen ha värderats när Antikrundan var i Östersund förra hösten. Foto: Hede hembygdsgård

Vittnen hade sett okända personer röra sig vid Hembygdsgården den aktuella natten men polisens utredningsarbete gick till en början trögt. Men i somras blev det genombrott då en av polisens spanare upptäckte att den värdefulla svepasken från 1697 var till salu på nätet.

Säljaren lyckades man spåra till en adress i ett annat land och där slog polisen till och gjorde husrannsakan. Flera föremål hittades, bland annat svepasken.

Igår fick Barbro Nässelqvist hämta det återfunna stöldgodset hos Polisen och ta det med sig hem till Hede igen.

– Vi har fått tillbaka mycket men inte allt, säger Barbro Nässelqvist. 

Bland de föremål som hittats finns också tre gamla gevär.

Barbro Nässelqvist Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.