Tågstopp i Helvetet

Publicerad

Tågtrafiken mellan Storlien och Kopperå i Norge är avstängd tills vidare. Trafikverket har upptäckt rörelser i banvallen vid Stora Helvetet, på svenska sidan gränsen.

Det var under torsdagskvällen som Trafikverket beslutade att stoppa trafiken tills vidare. Anledningen är att man har upptäckt att banvallen rör på sig, och rörelserna ser inte ut att avstanna.

– Vi ser med största allvar på utvecklingen, säger Stefan Jonsson, chef för underhållsavdelningen vid Trafikverkets region Mitt till SVT Jämtlandsnytt. Rörelserna ser inte ut att avstanna. Därför stoppade vi trafiken.

Den del av banvallen som är i rörelse är en 24 meter hög bank i en bergslutning. Det är mer än 100 år sedan den byggdes. Men att den byggdes för länge sedan behöver inte med automatik betyda att den är dålig.

– Vi har många banvallar som är gamla, men som är i bra skick, säger Stefan Jonsson.

Krismöte i dag

I dag ska ett möte hållas med geotekniker för att diskutera vilka olika vägar som finns för att hantera situationen.

– Vill det sig riktigt illa så kan vi vara tvungna att bygga en ny sträckning av banvallen på lång sikt, säger Stefan Jonsson.

Trafiken mellan Storlien och Kopperå är avstängd tills vidare. Persontrafiken, fyra tåg om dagen, ersätts med buss på sträckan.

Hur transporterna för de två godståg som dagligen trafikerar sträcken löses, är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stora Helvetet

Mer i ämnet