Stor vindkraftpark invigdes i Munkflohögen

Publicerad

Under lördagen invigdes Vasa Vinds park i Munkflohögen med 23 kraftverk. Elen som produceras där kommer att räcka till 25 000 villor.

Parken har tagit drygt ett år att bygga och har kostat 550 miljoner. På lördagen bjöd företaget in till stor invigning med bland annat guidade bussturer in bland vindkraftverken.

Stort lokalt engagemang

– Vi har haft ett fantastiskt engagemang från lokala och regionala företag och föreningar. Det har lett till både kvalitet och lönsamhet i projektet. Lokal kännedom, bra kontaktnät och en omsorg om vindkraftparken har varit viktiga framgångsfaktorer. Invigningen blir ett tillfälle för oss att få tacka för bygdens engagemang, säger Vasa Vinds vd, Annette Eriksson.

Nu byggs ännu större park

Men den här parken är ändå liten i förhållande till vad som komma skall. Under våren 2019 påbörjas bygget av den större grannparken, Åskälen. Där ska 80 vindkraftverk byggas till ett värde av cirka 3,5 miljarder kronor.

När vindkraftparken invigts bjöds deltagarna på en busstur till parken. Foto: Björn B Schäfer, SVT
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer