Foto: Scanpix

Stora barngrupper på fritids oroar

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar oroas över de allför stora barngrupperna på fritids. Kommunals rapport visar att utvecklingen är ohållbar på sikt.

Nedskärningarna av resurserna till fritidshemmen i både Jämtland och Västernorrland har varit dramatiska. Barngrupperna är drygt dubbelt så stora jämfört med 1980 och det går nästan tre gånger så många barn per vuxen på fritids i dag som för trettio år sedan.

– Man hinner inte göra utflykter å sånt, berättar Bengt-Åke Willmer, fritidspedagog på Odenslundsskolan. Man får se till gruppen i stället för det enskilda barnet.

Men det skiljer kraftigt mellan kommunerna hur många barn det går per anställd.

 I Jämtland går det i genomsnitt 16,7 barn per anställd på fritids. Störst grupper har Östersund med 19 barn per anställd. Minst har Ragunda med lite drygt 14 barn per anställd.

I Västernorrland är grupperna ännu större. Här ligger de i genomsnitt på 19,8 bar per anställd. Där har Örnsköldsvik störst grupper med 24 barn per anställd. I kramfors däremot går det 13 barn per anställd.

Rapporten visar också att en tredjedel av föräldrarna är oroliga över sina barn när de är på fritids, just på grund av de stora barngrupperna.

– Det är hög tid att politiker och skolledare börjar prioritera det viktiga arbetet som görs på fritidshemmen och tillför mer resurser. Det behövs både bättre bemanning och lokaler anpassade för verksamheten. Det är helt orimligt med så stora skillnader i bemanningen som vi ser mellan kommunerna här i Jämtland. Det behövs tydliga riktlinjer för bemanning i fritids, säger Siw Karlsson, ordförande för Kommunal Mellersta Norrland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.