Lössnön kan vara lockande för skidåkarna. Men att ge sig ut i backen när inte liften samtidigt går kan vara farligt. Man kan krocka med en pistmaskin. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Stora risker för skidåkare i avstängda backar i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

På måndag öppnar slalombacken i Ladängen. Snö finns det så att det räcker och blir över, men det har samtidigt lett till ett nytt problem. Folk åker i backen när den är avstängd.

Förra vintern var det svårt att få till ett fungerande underlag i pisten. Då var det mest bara slaskigt.

Men som den uppmärksamme noterat så har snön periodvis vräkt ned i år. Så nu handlar det om att pista för att få bukt med snömassorna.

– Vi kör ju pistmaskinerna när liftarna är stängda, mest blir det om kvällarna och eftersom det i princip är mörkt då så kan det dyka upp skidåkare framför schaktbladen, säger Anders Zackrisson.

Ett relativt nytt problem är de skidåkare som tar sig upp för backen med hjälp av stighudar.

– Vi har mött flera sådana när vi gjort i ordning pisten i år. De måste respektera att när liften inte går, så innebär det att backen är avstängd, säger Mattias Brännström.

Hör pistmaskinförarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.