Stora skillnader i satsning på kultur

Uppdaterad
Publicerad

I Västernorrland har Scenkonstbolaget fem gånger så många fast anställda som Estrad Norr/Filmpool Jämtland.

I Västernorrland satsas det på fasta ensembler och fasta scener. I Jämtland är det istället ett frilansande teatersällskap som turnerar på små scener ute i länet. Det är stora skillnader i länskulturen mellan de två länen.

– Å ena sidan kan jag avundas dem lite grann, men å andra sidan kan jag känna att vi är friare med vårt uppdrag. Flexiblare, säger länskulturchefen i Östersund Ingrid Printz.

Det är både ett annorlunda tänk och mindre resurser som gjort att Jämtland valt en annan väg än dom stora produktionerna på fasta scener. Det har betytt att både småorterna och barn och ungdom fått ta del av teater och musik. Samtidigt har ekonomin förstås varit begränsande för vad som kan göras. Och frilansande skådespelare och regissörer som kommer utifrån skapar ingen kontinuitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittnytt granskar Kulturen

Mer i ämnet