Foto: Mats Andersson/TT

Stormvarning för hela länet – skolskjuts ställs in

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i hela länet.

Varningen innebär risk för nordvästliga stormbyar. Det innebär vindbyar upp till 30 meter per sekund, med andra ord att vinden i byarna kan uppgå till orkanstyrka.

Risk för skador

Definition för en klass 2 varning med stormbyar innebär risk för skador på byggnader på grund av kringflygande föremål. Risk för större skador på skog och störningar i trafik samt störningar av el- och teleförsörjning.

Förberedelser inför den annalkande stormen pågår både hos länsstyrelsen och hos kommunerna.

BERG – skolor håller stängt

Skolskjutsen över Flatruet i Bergs kommun kommer att ställas och skolan och förskolan i Ljungdalen att hålla stängt på fredagen. Skolskjutsen från Häggsåsen är också inställd.

– Vår ledningsgrupp har fått information och jobbar nu med den, det handlar till exempel om att inventera eventuellt behov av evakuering av äldre boende. Vi jobbar på var och en på sitt håll inom verksamheterna, säger Josefine Råbock, säkerhetssamordnare, Bergs kommun.

BRÄCKE – drar lärdom av stromen Ivar

– Vi provkör våra reservkraftsanläggningar, tankar upp bilarna och ser till så att erforderlig personal finns tillgänglig, säger Bengt Flykt som är kommunchef i Bräcke.

– Vi har checklistor och vi har också gått igenom de erfarenheter vi fått vid tidigare stormar, bland annat stormen Ivar.

På torsdagskvällen meddelar kommunen att skolorna kommer att hållas öppna på fredagen men att de som har svårt att ta sig till skolan får stanna hemma utan att någon frånvaro registreras.

HÄRJEDALEN – ficklampor och full tank

– När det gäller hemtjänsten har vi gått igenom våra rutiner och sett till så att det finns ficklampor och ordentligt med drivmedel i bilarna, säger Anda Embretsén som är socialchef i Härjedalens kommun. Hon berättar också att man har extrapersonal så att ingen ska behöva åka ut till vårdtagare ensam i kväll och i natt.

– Blir det till exempel ett långvarigt strömavbrott så har vi förberett så att äldre som bor hemma tillfälligt kan få flytta till något av våra boenden där det finns reservkraft.

KROKOM – är beredd på strömavbrott

– När det gäller dom äldre och som små så höjer vi beredskapen och ökar bemanningen, Katarina Fredriksson som är säkerhetssamordnare i kommunnen.

– Vi förbereder oss till exempel för att ordna mat på äldreboendena även om det skulle bli ett långvarigt strömavbrott.

RAGUNDA – håller kontakt med Länstrafiken

– Vi går igenom dom checklistor vi har inför väderstörningar, säger kommunens säkerhetssamordnare Lars Amrén.

– Det handlar bland annat om att säkerställa så att vår dygnetrunt-verksamhet har tillgång till extrapersonal.

Ragunda har också diskussioner med länstrafiken som ansvarar för skolskjutsarna men där är inga beslut fattade ännu.

STRÖMSUND – uppmanar till hemsidekoll

Strömsunds kommun uppmanar invånarna att vara beredda och att följa utvecklingen bland annat på SMHI:s webbplats.

ÅRE -  OK att stanna hemma

-Vi har en SMS-grupp så att vi snabbt kan nå verksamhetsansvariga, vi tar höjd för att det kan bli strömavbrott och bli brist på vatten.

I Åre har kommunens anställda fått veta att det är OK att jobba hemifrån i morgon om man har ett sådant jobb så att det är möjligt.

– Vi vill att så få som möjligt ska vara ut på vägarna, säger Anna Hammarberg.

– Räddningstjänsten har bandvagnarna i beredskap och är på tårna.

På torsdagskvällen meddelar kommunen att skolorna kommer att vara öppna i morgon och skolskjutsarna ska gå som vanligt.

Men man påpekar att det är sunt förnuft som råder, de elever som har besvärligt att ta sig till skolan får stanna hemma utan att få registrerad frånvaro.

ÖSTERSUND  – surra fast föremål

Håll i hatten skriver kommunen på sin FB-sida. Man ger också några fler tips.

-Ta in eller surra fast föremål som kan blåsa bort i vinden

-Ladda telefoner och förbered batterier för radio och ficklampor

-Tappa upp vatten för dryck och personhygien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.