Skidtouren sträcker sig från Östersund i öster till Trondheim i väster.

Största skidtävlingen på hela säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Inget VM eller OS, då blir största evenemanget under säsongen en tour mellan Östersund och Trondheim.

Om knappt sex månader är det dags för Ski Tour 2020. En serie skidtävlingar som i år är förlagda till Jämtland och Trøndelag i Norge. Den här tävlingsformen infördes av internationella skidförbundet, FIS, för att det ska finnas en större samlad tävling även de år det inte finns ett OS eller VM i kalendern.

Tredje gången

Touren påminner i sitt upplägg om årligen återkommande Tour de Ski i Alperna. Tidigare har Finland och Kanada arrangerat tävlingarna.

– Det är första gången som Svenska och Norska skidförbunden går ihop för att arrangera en tävling över landsgränsen, säger Karin Bångman som är kommunikationsansvarig för de svenska deltävlingarna.

Kompakt tävlingsvecka

Helgen den 14-15 februari genomförs  tävlingar i Östersund. Två dagar senare körs sprint i en kompakt bana i målhanget vid alpina arenan i Åre. Därefter genomförs ett längre lopp på 38 km mellan Storlien och norska Meråker. Touren avslutas med två tävlingsdagar vid skidarenan på Granåsen i Trondheim.

– Det innehåller alla moment som en bra Tour ska innehålla. Det är sprintar, normala distanser och ett längre lopp, säger SVTs skidexpert Mathias Fredriksson.

Väntas stor publik

– Avslutningshelgen i Trondheim kommer det nog bli extremt mycket publik och en rejäl fest.

Men tävlingarna i Östersund, Åre och Storlien då? Kommer publiken?

– Det tror jag definitivt. Det finns ett stort skidintresse och nu går tävlingarna i februari när ljuset börjar komma tillbaka, så det blir nog en riktig folkfest även här, säger Mathias Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.