Stort dieselläckage i Hoting – kommunen varnar om vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Under juldagen skedde ett större utsläpp av diesel i Hoting och under annandagen påbörjades en sanering. Kommunens bedömning är att det inte är någon fara att dricka vattnet om du tar dricksvattnet från Hotingsjön.

Efter gårdagens dieselutsläpp i Hoting pågår nu sanering. Bedömningen är fortsatt att det inte är någon fara att dricka vattnet om du har en privat vattentäkt och tar ditt dricksvatten från Hotingssjön, det uppger kommunen.

Läckaget inträffade på industriområdet, där grön diesel rann ned i golvbrunnar och vidare till reningsverket. Tidiga uppgifter talade om en oljetank på 20 kubikmeter. Det är oklart hur mycket som gått vidare från reningsverket ut i Hotingsjön.

Strömsunds kommun skriver på sin hemsida att den som har en privat vattentäkt i sjön bör vara uppmärksam på hur vattnet luktar och ser ut. Kommunens miljö- och byggavdelning säger att det inte ska vara någon fara eftersom diesel och olja stannar på vattenytan medan dricksvatten tas upp längre ned i sjön, men rekommendationen är en säkerhetsåtgärd.

Dricksvatten finns att hämta på brandstationen för den som behöver. Det kommunala dricksvattnet berörs inte av utsläppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer