Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolisen Mariana Handler om gensvaret på enkäten om telefonbedrägerier i klikppet. Foto: SVT

Stort gensvar från äldre i Jämtland på enkät om telefonbedrägerier

Publicerad

I höstas skickade Polisen, Länsstyrelsen och Stöldskyddsföreningen i Jämtlands län ut ett gemensamt informationsbrev om hur man ska skydda sig mot telefonbedrägerier. Utskicket innehöll också en enkät som nu kommit in och sammanställts.

– 72 procent har svarat på enkäten, vilket är ett otroligt bra gensvar och vi är så tacksamma, säger kommunpolis Mariana Handler.

Brevet skickades ut till 2400 kvinnor i åldern 70-85 år i Ragunda, Härjedalens och Strömsunds kommun.

– Vi har sett att äldre kvinnor är särkilt utsatta för just telefonbedrägerier och att skicka ett informationsbrev verkar ha varit ett bra sätt att nå just dessa kvinnor.

– Det är väldigt svårt att utreda bedrägeribrott, så målet är att det aldrig ska behöva ske. Många gamla är till exempel rädda för att låta otrevliga i telefon, men det bästa är att bara lägga på, säger Mariana Handler.

”Vill få bort skammen”

Enkäten visar glädjande nog att många av dessa kvinnor redan har ganska god kunskap för att skydda sig mot bedrägerier säger Mariana Handler, men över 50 procent uppgav att utskicket gett ny kunskap om vart man ska vända sig om man ändå utsatts.

– Ett syfte med utskicket var att få skammen som många drabbade känner. Man ska våga berätta att man utsatts så man kan få hjälp, och det ger också en bättre bild för oss hur mycket bedrägerier som faktiskt sker i länet, säger Mariana Handler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.