Nicklas Rumm, vilthandläggare på länsstyrelsen och Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland är överens om att reglerna kring åteljakten på björn bör ändras. Foto: Maria Harning, SVT

Stort intresse för jakt med åtel på björn i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

På två år har ansökningarna om åtel för björnjakt fördubblats i Jämtlands län. Men samtidigt skjuts väldigt få björnar vid den jaktformen. I klippet hör du om varför det kan vara så.

Till licensjakten på björn som börjar den 21 augusti har ett 70-tal ansökningar om att få anlägga en björnåtel kommit in till Länsstyrelsen i Jämtland. Det är en fördubbling sedan 2018.

Jämtlands län sticker ut när det gäller åteljakt jämfört med andra län. Men samtidigt har bara fyra björnar fällts vid åteljakt i länet sedan 2014.

Intresset för att jaga björn med åtel verkar ha ökat i flera län sedan 2014. Foto: SVT Design

Vill se ändringar i reglerna

Så som reglerna kring åteljakt när det gäller björn är utformade så skulle både länsstyrelsen och Jägareförbundet vilja se ändringar.

– Reglerna är väldigt luddiga, säger Nicklas Rumm, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland. Både för de som ska jaga med vakjakt vid åtel och för oss som ska bedriva tillsyn.

Dels är björnarna oftast vid åteln på nätterna, när jakt inte är tillåtet. Dels får man inte använda hund vid åteljakt.

– Vi skulle ju vilja se ändrade jakttider och att man får släppa hund vid åteln, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

Naturvårdsverket har planer på att se över jaktlagstiftningen i stort, men det kommer att dröja innan några förändringar kommer till stånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.