Per Kjellander på Luftfartsverket anser att flygplatsen blir mer flexibel vid fjärrstyrning av flygledartornet. Foto: SVT

Stort intresse om flyttad flygledning

Uppdaterad
Publicerad

Jämtlandsmoderaten Saila Quicklund gick på tisdagen upp i en interpellationsdebatt mot infrastrukturminister Tomas Eneroth. Ämnet gällde det redan fattade beslutet att flygledningen på Frösön i fortsättningen ska ske på distans från Arlanda.

Att ämnet engagerar gick enkelt att utläsa i att lokalen, i anslutning till Horsbergskyrkan, fylldes – och mer därtill. Samtliga närvarande var intresserade av att höra hur säkra Luftfartsverkets planer verkligen är. Saila Quicklund (M) menar att hon som lekman inte kan ha några mer precisa uppfattningar i sakfrågorna.

– Jag vill förvissa mig om att infrastrukturministern verkligen är trygg med att det beslut som tagits är det rätta, säger Quicklund.

Fjärrstyrd flygledning

Bedyrade ihärdigt

På plats fanns nu representanter från Luftfartsverket och Swedavia. De bedyrade ihärdigt att förändringen bara kommer att innebära fördelar.

– Flygplatsen blir mer flexibel, den kan ta emot flyg utan att kommendera övertid, menar Per Kjellander på Luftfartsverket.

Frösön ligger väldigt exponerad från fjällen. Kan man verkligen från Arlanda upptäcka när plötsliga väderomslag är på gång?

– Det kan man. Vi får utbilda personalen. Redan tidigare har ju inte alla flygledare kommit från Östersund. Alla nya måste läras upp på ett eller annat sätt, säger Kjellander.

Flygledare oroliga

Att det publika intresset för flygledningen och säkerheten nu var så stort tycker Saila Quicklund bara är förståeligt:

– När till och med de som jobbat som flygledare i 25 år går ut och uttrycker sin oro är det fullt naturligt om vanliga resenärer känner samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet