Stora mängder alkohol och cigaretter togs i beslag av norska tullen. Foto: Norska tullen

Stort smuggelbeslag i Tröndelag

Uppdaterad
Publicerad

Den norska tullen har gjort ett stort beslag av smuggelgods efter en biljakt från den svenska gränsen. Nu misstänker tullen att man hittat en ny smuggelväg mellan Sverige och Norge.

Det var under natten mellan söndag och måndag som en skåpbil som körde in i Norge från Valsjöbyn fastnade i den norska tullens kameraövervakningssystem. Tullen beslutade då att involvera polis och ta upp en jakt på ekipaget.

Biljakten slutade efter mer än 10 mils biljakt med att skåpbilen körde i diket och chauffören sprang till skogs.

Biljakten efter den misstänkta smugglaren gick från norska gränsen till Formofoss i Grongs kommun. En sträcka på mer än 10 mil.

I bilen, som hade falska registreringsskyltar hittade sedan tullen 2 355 liter öl, 591 liter sprit och 2 800 cigaretter. Det är ett av de största tullbeslagen som har gjorts i Tröndelag.

Organiserad smuggling

Den norska tullen tror nu att smugglingen är en del av en organiserad brottslighet.

– Det är klart att det är organiserat när det kommer så pass stora mängder under natten. Det måste finnas en mottagarapparat som ska ta emot varorna, säger Christian Fuglem, avdelningschef på tullregion Midt-Norge till NRK Tröndelag.

Till SVT Jämtland säger Christian Fuglem att det inte har gjorts några större smuggelbeslag vid den gränspassagen på mycket länge.

Chauffören som sprang till skogs, är fortfarande på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer