Stort teleavbrott drabbade Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Ett strömavbrott i en kabel ledde till att flera tusen teleabonnenter i Strömsund, Krokom och Östersund tappade kontakten med omvärlden.

Under onsdagen drabbades länet av ett stort avbrott i både fast och mobil telefoni. Över 2000 abonnenter var utan telefoni under flera timmar. Avbrottet slog till redan vid lunchtid och många var utan telefoni långt in på kvällen. Det fast nätet blev utslaget för många telefonabonnenter, men även mobilnätet drabbades. Även bredbandskunder drabbades.

De flesta som blev utan telefon finns i Strömsunds kommun, men även Krokom och Östersund drabbades.

Skadad kabel bakom teleavbrott

Avbrottet berodde på ett strömavbrott som uppstod till följd av en skadad kabel. Skadan uppstod mellan Lit och Häggenås.

– Det tog sin lilla stund att lokalisera den och frilägga kabeln, då det var tjäle. Kabeln behövde grävas upp för att kunna åtgärda problemet, säger Roija Rafii vid Telias pressavdelning.

Vid 3-tiden natten mot torsdag var felet avhjälpt.

Problem att betala till följd av teleavbrottet

Många i området fick problem till följd av avbrottet, till exempel har folk hört av sig om problem med att tanka och olika betallösningar som legat nere, förutom de kommunikationsproblem som uppstår till följd av strömavbrottet.

Många invånare i Strömsunds kommun upplever att de drabbas av oproportionerligt många teleavbrott. Vad kan ni säga till dem?

– Det är beklagligt med avbrott i telefonin. Vi arbetar helhjärtat med att stärka nätet över hela landet, säger Roija Rafii, Telia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.