Stressad ambulanspersonal larmar om hög arbetsbelastning

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal i Strömsund har för hög arbetsbelastning och vittnar om dålig arbetsmiljö. Det framgår i flera avvikelserapporter som påpekar hur ändrade jourläkartider på hälsocentralen i Strömsund påverkat deras arbete negativt.

I tre avvikelserapporter från Region Jämtland Härjedalen beskriver ambulanspersonal i Strömsund missförhållanden som orsakats av resursbrist.

I en av avvikelserapporterna beskrivs en situation där en patient som behövdes sys inte fick hjälp eftersom ambulanspersonalen larmades till ett mer högprioriterat ärende.

I en annan rapport beskrivs en natt där larmen avlöste varandra och ambulanspersonalen kände inre stress då de inte hann göra klart en patientbedömning innan de larmades till nästa patient.

Alla rapporter påpekar ändrade jourläkartider

Samtliga rapporter påpekar att ändrade jourläkartider på hälsocentralen i Strömsund har gett negativa konsekvenser för personalen. Enligt personalen har detta lett till ökad arbetsbelastning och fler resor till Östersund.

Ambulanspersonalen beskriver i en av rapporterna att arbetsmiljön är dålig och personalen är trött på grund av de ändrade jourläkartidar och högre arbetsbelastning.

Vill se utökade resurser

Personen som skrivit en av avvikelserapporterna vill nu att man återinför de tidigare jourläkartiderna samt att det sätts in fler resurser och att det behövs två dygnet runt-ambulanser i området.

De tre rapporterade händelserna skedde i somras, men avslutas nu av regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.