Visa alla (7)
Visa alla (7)

Snöovädret i Jämtland – följ vår direktrapportering här

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen föll stora snömängder över Jämtlands län. Detta ledde bland annat till strömavbrott, olyckor och att delar av kollektivtrafiken ställdes in. Här kan du ta del av hur länet påverkas av snöfallet.

SVT rapporterade · Kraftigt snöfall i Jämtlands län

Här uppdaterar vi löpande om snöfallet och hur det påverkar Jämtlands län. Du är välkommen att bidra med bilder och berättelser på hur din dag i snövädret ser ut, kontakta oss via facebook eller jamtland@svt.se

SVT · Samuel Boström

Jag tycker att de som jobbar med snöröjningen gör ett fantastiskt jobb. Det är tråkigt att ni ska behöva utstå otrevligheter när det är ett hejarop och ett leende som behövs.
Alltså jag kan inte förstå mig på människan som art. Jag skäms.

Maritha

Tänt var det här

Se elbolagets arbete för att bemästra snön.

SVT · Alexandra Vesterlund Karlsson

Snöröjare utskällda och hotade

Snöröjare i Östersund har fått ta emot förolämpningar, skällsord och blivit bespottade efter den senaste tidens arbete med de stora snömängderna som fallit i länet.

Östersunds underhållsingenjör har valt att kommentera händelserna på kommunens hemsida.

– Jag har full förståelse för att det är allmänt besvärligt. Men att frustration övergår till förolämpningar är inte acceptabelt, säger Per Gradin.

Ungefär 40 fordon har varit ute och röjt gatorna under de senaste dagarna. 15 fordon röjer vid kommunens fastigheter. Gradin menar att de sliter hårt för att få undan snön så att alla ska kunna ta sig fram.

– Det hör inte till vanligheterna med 45-50 centimeters snöfall under så kort tid. Det gör att det blir höga plogkanter och svårt att ta sig fram trots att vi gör allt vi kan för att röja undan snön, säger Per Gradin.

SVT · Madeleine Harrati

Tågtrafik

På ett par sträckor i tågtrafiken råder förseningar, skriver Trafikverket.

Den ena sträckan är mellan Duved och Östersund. Orsaken är kraftigt snöfall i kombination med blåst på sträckan. För ytterligare information om din resa hänvisas till tågbolaget. Stationer där tågtrafiken kan påverkas: Östersund C, Järpen, Krokom, Mörsil, Undersåker, Åre, Östersund Västra, Duved

Det är även inställd trafik på sträckan Sundsvall-Umeå: Detta beror på kraftigt snöfall i kombination med blåst. För ytterligare information om din resa hänvisas till tågbolaget.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas: Ånge, Bräcke, Vännäs, Umeå C, Umeå östra, Vännäsby, Örnsköldsvik C, Sundsvall C, Härnösand C, Kramfors, Sundsvall Västra, Timrå, Västeraspby, Husum, Hörnefors, Nordmaling, Örnsköldsvik norraSVT · Samuel Boström

Laviner

Enligt lavinprognoserna har flera spontant utlösta laviner gått i Oviksfjällen, bland annat på Drommen och i närheten av Fjällhalsen i Bydalen.

Laviner ska även ha gå nära skidsystemet i Åre, både spontant utlösta och sprängda.

I västra Härjedalsfjällen har patruller kontrollerat utlöst mindre laviner i Ramundberget.

Man räknar med att få en bättre uppfattning av lavinaktiviteten i länet när sikten förbättras.

På grund av det kalla vädret väntas snölagren stabiliseras de kommande dagarna, med en mindre fara för laviner som följd.

SVT · Samuel Boström

Rasrisk i Hammarstrand

Ragunda kommun varnar för att de stora snömänderna har brutit av grenar längs gångvägarna vid Allén samt mellan Skalgränd och Nyvik i Hammarstrand.

De varnar även för att fler grenar kan gå av. Skyltar har satts upp.

SVT · Samuel Boström

Lavinfara

Lavinfaran bedöms som stor i södra Jämtlandsfjällen under onsdagen. Det är en fyra på den femgradiga skalan. Enligt Naturvårdsverkets lavinriskbedömning har tjocka och instabila drevsnöflak har bildats som kommer att vara mycket känsliga även kommande dygn.  Kring Oviksfjällen och Åre bedöms lavinfaran vara störst - då det kommit mest snö där.

I västra Härjedalen bedöms lavinrisken som betydande, en trea på den femgradiga skalan.

SVT · Alexandra Vesterlund Karlsson

Snöandet lugnade sig

Under natten mot onsdag har det varit lugnt med snöandet över länet. Mest nederbörd bland SMHI:s mätstationer i länet rapporteras från Hoting och Korsvattnet där det från båda orterna rapporteras 1,8 millimeter nederbörd.

SVT · Alexandra Vesterlund Karlsson

Strömavbrott

Eon rapporterar att 177 hushåll bland deras kunder i Strömsunds kommun fortfarande saknar el efter snöfallet natten mot tisdag. Elbolaget arbetar med att åtgärda felen som tros bero på nedfallna träd, men då det är många högspänningsfel i området försvåras arbetet.

SVT · Alexandra Vesterlund Karlsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer