Fältjägargränd i centrala Östersund stängdes av då stormen höll på att riva ner en byggställning. Foto: SVT

Strömavbrott och omkullblåsta träd i stormens spår

Uppdaterad
Publicerad

Hårda vindar har orsakat strömavbrott på flera platser i Jämtlands län under onsdagen och har fällt träd över vägar. Räddningstjänsten uppmanade länsborna att vidta försiktighetsåtgärder för att förebygga olyckor.

SMHI varnar för hårda vindar i större delen av Norrland och i Jämtlands län har det utfärdats både klass 1- och klass 2-varningar för onsdag eftermiddag. Vindstyrkan kan bli så stark som 25 meter per sekund i byvindarna, och värst är det i fjällområdena där klass 2-varningen gäller. Stormen väntas avta under natten.

Räddningstjänsten Jämtland skriver på sin facebooksida att ”Bilder på flygande studsmattor börjar dyka upp i Facebook-flödet och en del träd har fallit.” För att minska risken för olyckor i det hårda vädret uppmanar man nu boende i länet att förankra studsmattor i marken och ta in lösa föremål såsom leksaker, pooler, trädgårdsmöbler och annat som kan fångas av vinden.

Storsjöcupens boll i refugen vid Odensala blev ett av stormens offer – den lossnade från sin sockel och risken fanns att den skulle ge sig ut på en egen dribblingsräd. Räddningstjänsten ryckte ut och kunde surra fast bollen mellan några träd.

Flera strömavbrott

600 av energibolaget Härjeåns kunder var drabbade av strömavbrott sedan stormvindarna dragit in över södra delarna av Jämtlands län. Kunder i västra Härjedalen, i Tännäs och Medskogsbygget, samt vid Lillsjöhögen och Rissna var strömlösa strax före 14-tiden. Träd som blåst ner över ledningarna är förklaringen.

Antalet drabbade sjönk sedan och vid 15-tiden var det endast i Långå som 133 elkunder var utan elström i Härjedalen. Däremot hade Härjeåns kunder i östligare delar av Jämtlands län drabbats under eftermiddagen. Omkring 700 abonnenter berördes. Se Härjeåns avbrottskarta för senaste uppdateringen.

Även Eons kunder har påverkats. I Bräcke hade 389 kunder blivit utan elström vid 15-tiden, i Ragunda var det 941 och i Strömsund 427 kunder. Se Eons avbrottskarta för senaste uppdateringen.

Under kvällen ökade antalet berörda kunder igen till väl över 2000, men vid 21 är det runt 1200.

Fallande träd en fara och stör trafiken

De fallande träden ger inte bara strömavbrott utan kan också vara farliga för allmänheten. Under eftermiddagen har omkullblåsta träd även blockerat vägar på flera håll, däribland på:

  • E45 vid Lit, utgjorde trafikhinder just efter lunchtid.
  • Väg 87 vid Krångede, trafikstörningar vid 15-tiden på eftermiddagen
  • Väg 87 vid Flomyran utanför Bisgården, runt 15.30.
  • E45 vid Optand, södra infarten till Östersund.
  • Väg 86, fyra-fem kilometer söder om Bispgården, från 16.20.

Är du drabbad av blåsten? Har du bilder? Tipsa oss gärna via mejl: jamtland@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.