• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Visa alla (4)

Strömavbrott och omkullblåsta träd i stormens spår

Publicerad

Hårda vindar har orsakat strömavbrott på flera platser i Jämtlands län under onsdagen och har fällt träd över vägar. Räddningstjänsten uppmanade länsborna att vidta försiktighetsåtgärder för att förebygga olyckor.

SMHI varnar för hårda vindar i större delen av Norrland och i Jämtlands län har det utfärdats både klass 1- och klass 2-varningar för onsdag eftermiddag. Vindstyrkan kan bli så stark som 25 meter per sekund i byvindarna, och värst är det i fjällområdena där klass 2-varningen gäller. Stormen väntas avta under natten.

SVT rapporterade · Kraftig blåst i stora delar av Norrland

Det blåser kraftigt främst i Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län. Trafiken har störts på flera vägar och flera tusen hushåll är eller har varit strömlösa. Klass 2-varningen i fjällkedjan har sänkts, men klass 1-varning gäller fortfarande på vissa håll under kvällen och natten.
18.30
18.31
 

Klass 2 varning för storm i fjällen – kan komma orkanbyar

Vid 11 tiden på onsdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för storm i södra Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen – vilket är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.
18.32

Kvinna höll på träffas av fallande träd

I blåstens framfart har SOS på kort tid fått larm om flera som rasat eller håller på att falla. I Vännäs höll en kvinna på att få ett träd över sig.
18.43
JÄMTLANDS LÄN Flera strömavbrott har påverkat elabonnenter på olika håll i Jämtlands län sedan lunchtid. Vid 18.40 är över 800 av Härjeåns kunder strömlösa – de flesta i Ånge, Bräcke och Bispgården – och över 1500 av Eons kunder i Strömsund, Bräcke och Ragunda.
18.53

PROGNOS Jämtlandsfjällen har bland det hårdaste vädret idag, västlig vind som väntades nå 22-26 sekundmeters styrka – och eventuellt orkanstyrka i byarna. Det betyder att det är svårt att gå upprätt, är det snö så blir sikten obefintlig, och det är farligt att vistas på fjället. Se en mer utförlig Sverigeprognos här: 

September avslutas med höstväder

Se hur vädret ska bli där du befinner dig – timme för timme.

 

19.01
ÖSTERSUND Den så kallade Storsjöcup-bollen lossnade från sockeln och hotade blåsa iväg ut på gatan, och har nu förankrats i ett träd med spännband.  
19.24
VÄSTERBOTTENS LÄN SOS Alarm får in en rad samtal om träd som blockerar vägar. På riksväg 520 utanför Nyland i Umeå kommun ligger den just nu tre granar över vägen.
19.34
VÄSTERNORRLAND Höga kustenbron, som bär E4 över Ångermanälven, fick stängas på eftermiddagen på grund av de hårda vindarna. Samtidigt blåste en släpvagn omkull på bron:
19.40
En björk har gett vika för vinden och fallit rakt över vägen i centrala Härnösand. Foto: Örjan Leek
 

Räddningstjänsten Jämtland skriver på sin facebooksida att ”Bilder på flygande studsmattor börjar dyka upp i Facebook-flödet och en del träd har fallit.” För att minska risken för olyckor i det hårda vädret uppmanar man nu boende i länet att förankra studsmattor i marken och ta in lösa föremål såsom leksaker, pooler, trädgårdsmöbler och annat som kan fångas av vinden.

Storsjöcupens boll i refugen vid Odensala blev ett av stormens offer – den lossnade från sin sockel och risken fanns att den skulle ge sig ut på en egen dribblingsräd. Räddningstjänsten ryckte ut och kunde surra fast bollen mellan några träd.

Flera strömavbrott

600 av energibolaget Härjeåns kunder var drabbade av strömavbrott sedan stormvindarna dragit in över södra delarna av Jämtlands län. Kunder i västra Härjedalen, i Tännäs och Medskogsbygget, samt vid Lillsjöhögen och Rissna var strömlösa strax före 14-tiden. Träd som blåst ner över ledningarna är förklaringen.

Antalet drabbade sjönk sedan och vid 15-tiden var det endast i Långå som 133 elkunder var utan elström i Härjedalen. Däremot hade Härjeåns kunder i östligare delar av Jämtlands län drabbats under eftermiddagen. Omkring 700 abonnenter berördes. Se Härjeåns avbrottskarta för senaste uppdateringen.

Även Eons kunder har påverkats. I Bräcke hade 389 kunder blivit utan elström vid 15-tiden, i Ragunda var det 941 och i Strömsund 427 kunder. Se Eons avbrottskarta för senaste uppdateringen.

Under kvällen ökade antalet berörda kunder igen till väl över 2000, men vid 21 är det runt 1200.

Fallande träd en fara och stör trafiken

De fallande träden ger inte bara strömavbrott utan kan också vara farliga för allmänheten. Under eftermiddagen har omkullblåsta träd även blockerat vägar på flera håll, däribland på:

  • E45 vid Lit, utgjorde trafikhinder just efter lunchtid.
  • Väg 87 vid Krångede, trafikstörningar vid 15-tiden på eftermiddagen
  • Väg 87 vid Flomyran utanför Bisgården, runt 15.30.
  • E45 vid Optand, södra infarten till Östersund.
  • Väg 86, fyra-fem kilometer söder om Bispgården, från 16.20.

Är du drabbad av blåsten? Har du bilder? Tipsa oss gärna via mejl: jamtland@svt.se!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer