Bidrag från Naturvårdsverket ska minska utsläppen av läkemedelsrester till kommunalt vatten i Strömsund. Foto: SVT

Strömsund får fyra miljoner kronor av Naturvårdsverket

Publicerad

Strömsunds ansökan om bidrag till en förstudie har beviljats av Naturvårdsverket. Kommunen får fyra miljoner kronor för att minska utsläppen av läkemedelsrester i avloppen.

I år delar Naturvårdsverket ut 68 miljoner kronor runt om i landet för att rensa läkemedelsrester som når hav, sjöar och vattendrag.

Bidraget syftar bland annat till att öka tempot i arbetet om att minska utsläppen.

I flertalet reningsverk runt om i landet har de gjort provtagning av vattnet och totalt upptäcktes 14 läkemedel. Bland dessa reningsverk ingick även Strömsund.

Ska bidra med kunskap för framtiden

Strömsund är en av kommunerna som fått högst bidrag i landet och summan går till att göra en förstudie.

”Vi har beviljats medel till förstudie med huvudsakligt syfte att utreda förutsättningar för en fullskaleinstallation av teknik för rening av avloppsvatten från läkemedelsrester.”, skriver Helen Löfgren-Larsson, chef på Vatten och avlopp i Strömsunds kommun, i ett mejl till SVT.

Förstudien är till för att underlätta framtida beslut om huruvida man ska investera i läkemedelsteknik.

Den bidrar även med erfarenhet för att kommunen i framtida satsningar på avancerad rening av avloppsvatten ska kunna göra det med bättre kunskap och kännedom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer