Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka kontroller gjordes innan fiberavtalet tecknades? Och hur kommer utvärderingen av hela projektet att låta? Hör kommunalrådet Susanne Hanssons svar i videon. Foto: SVT

Tre frågor om det havererade fiberavtalet – Strömsunds kommunalråd svarar

Publicerad

Det var ett politiskt beslut att teckna avtal med Zpyke. Nu ska hela projektet utvärderas men kommunalrådet i Strömsund har redan bilden klar för sig:

– Det blev ju inte så positivt, säger Susanne Hansson (S).

Men varför tecknade de avtal med just Zpyke och vilka kontroller gjordes innan avtalet skrevs? Hör svaren i videon ovan.

I februari 2021 konstaterade Strömsunds dåvarande kommunalråd, Göran Bergström, att de hade fått till stånd ett avtal som äntligen skulle ge Rossöborna fiber. Nu, ett och ett halvt år senare, har Strömsunds kommun sagt upp avtalet med företaget Zpyke och man får börja om från början igen.

I Rossön väntar man fortfarande på fiber och i kölvattnet har även underleverantörer drabbats ekonomiskt.

– Det är väldigt olyckligt naturligtvis, säger Susanne Hansson.

Kan ni inom kommunen göra något i den frågan?

– Vi vädjar naturligtvis till Zpyke att göra rätt för sig och se till att avsluta även med de leverantörer som de haft under sig.

Har kommunen förlorat något ekonomiskt på detta?

– Det kan jag inte svara på idag för jag har inte sett någon sammanställning än, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.