Människorättsaktivisten Sara Mohammad från organisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” pratade om hedersförtryck

Strömsunds modell för nyanlända unga anammas av kommuner i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att skilja på förtryck och kultur, menar människorättsaktivisten Sara Mohammad som talade när Strömsunds kommun bjöd på en konferens kring normer och värderingar.

År 2015 kom många ensamkommande ungdomar till Sverige. Strömsunds kommun insåg snabbt att det inte fanns något lättillgängligt och tydligt material kring de kulturkrockar som uppstod.

Ensamkommande ungdomar i Strömsund

– Det handlar inte bara om från vilken kultur man kommer, utan också till vilken kultur man kommer, säger Ylfva Wistrand som arbetar i projektet Best Practice.

Ylfva Wistrand berättar att Strömsund kommun gjort det material de själva saknade Foto: SVT

Projektet Best Practice kom till för att förbättra de ensamkommande ungdomarnas introduktion i det svenska samhället.

Strömsunds modell och arbetsmaterial har väckt intresse runt om i landet. I handledningen finns bland annat tydliga exempel på frågor, övningar och lektioner för bland annat lärare.

Hann inte med pedagogiken

– 2015 handlade det mycket om att hitta boende, mat och skola till de som kom. Det pedagogiska hanns inte med. Men vi förstod direkt att vi måste se till att personalen fick rätt kompetens, säger Ylfa Wistrand.

Fler kommuner anammat modellen

Elsie-Marie Einarsson arbetar med integration i Ovanåkers kommun. Hon är en av deltagarna från kommuner utanför länet som var med på konferensen idag.

– Materialet är mycket bra, säger hon. Jag har använt det i mitt arbete.

Strömsunds material

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.