Finansinspektionen varnar för SMS-lån

Publicerad

För första gången har ett SMS-låneföretag hamnat på Finansinspektionens varningslista. SVT Jämtlandsnytt kan nu visa att företaget har kopplingar till den kände Strömsundsföretagaren Thomas Östensson.

Det är sajten ”www.femhundring.nu” som Finansinspektionen fått ögonen på. ”Finansinspektionen varnar för den verksamhet som bedrivs via webbsidorna eftersom någon anmälan om registrering av verksamhet inte har lämnats till FI.  Verksamheten bedrivs dessutom av okända aktörer.” skriver man på sin hemsida.

Sajten femhundring.nu sysslar med så kallade microlån. Privatpersoner kan låna 500 kronor i tjugo dagar utan säkerhet och utan ränta. Istället tas en SMS-avgift på 40 kronor och en aviavgift på 99 kronor ut. I praktiken ger detta en effektiv ränta på 500 procent

Vem äger femhundring.nu?

I vissa register anges ägaren till internetdomänen femhundring.nu vara det engelska företaget Webloans west ltd. Men i det engelska företagsregistret finns inget sådant företag.

Men varumärket femhundring.nu har en ägare: företaget Sarifox. Enligt Patent och registreringsverket finns företaget i Strömsund. Men enligt Bolagsverket har det sitt säte i Tomelilla och adress i Stockholm.

Vem äger Sarifox?

Vem som äger företaget Sarifox är dock lite av ett mysterium. Företaget är ett så kallat kommanditbolag. Det innebär att företaget enligt lag ska ha minst två ägare. Hos Bolagsverket finns också två ägare registrerade. Det första är det engelska brevlådeföretaget 3W Websales LTD och den andre ägaren är det svenska kommanditbolaget Evoriana.

Men det är nu underligheterna börjar rada upp sig. Enligt engelska myndigheter upplöstes företaget 3W Websales för drygt två sedan, den 11 maj 2010. Detta eftersom bolaget aldrig lämnade in några deklarationer.

En kontroll med Bolagsverket visar att även det andra företaget, Evoriana, är avregistrerat. Bolaget Sarifox saknar alltså registrerade ägare. I skatteregistret anges företaget som inaktivt från januari 2009.

Extern firmatecknare

Det finns dock en så kallad extern firmatecknare, en person som har rätt att företräda företaget. Han är den kände Strömsundsföretagaren Thomas Östensson som tidigare dömts för ekonomisk brottslighet.

Men kan ett ägarlöst, nerlagt och inaktivt företag ha någon koppling till utlåningsverksamheten?

SVT Jämtlandsnytt har kontrollerat de ärenden som Kronofogden driver mot människor som inte kan betala sina SMS-lån. Då hittade vi 14 ärenden de senaste två åren där företaget Sarifox vill driva in pengar från låntagare. Låntagare som tagit SMS-lån av femhundring.nu. Företaget anges i indrivningsansökningarna som Sarifox/femhundring.nu. Företagets ombud är Thomas Östensson.

Har sålt verksamheten

Till Jämtlandsnytt säger Thomas Östensson att han sålde företaget i höstas. Vad han ska ha sålt är dock lite oklart. Han står fortfarande registrerad som extern firmatecknare för Sarifox, som fortfarande saknar legala ägare. Det bolaget står också fortfarande som ägare till varumärket femhundring.nu.

Köpare av verksamheten bakom sajten femhundring.nu ska ha varit ett företag i Mölndal. Den kontaktperson Östensson hade på företaget är numer avliden.

Inte registrerade

På femhundring.nu står att läsa: ”Vår verksamhet är inte tillståndspliktig, men kräver registrering hos Finansinspektionen”. Det är alldeles riktigt, men vare sig Sarifox, femhundring.nu, Webloans west eller Strömsundsföretagaren finns registrerade hos Finansinspektionen.

Ingen deklaration

Sarifox har inte heller lämnat in någon deklaration för 2010 och har därför påförts en förseningsavgift på 3 000 kronor av Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thomas Östensson

Mer i ämnet