Klass EK16b tar studenten på Wargentinskolan 2019. Sannolikt kommer det att bli en annan typ av firande för de elever som tar studenten vid Jämtlands gymnasium i år. Foto: SVT

Studentavslutningen i Jämtlands län flyttas fram en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Mösspåtagningsbalen 7 maj ställs in och studentavslutningen senareläggs. Det meddelade Jämtlands gymnasieförbund under fredagen.

Alla gymnasieelever har just nu distansundervisning, efter beslutet om att gymnasie- och universitetsutbildning ska bedrivas på distans.

– Vi har i dag bestämt att den distansbaserade undervisningen ska fortsätta till annat meddelas, det är ju beroende av vad statsmakterna beslutar, säger Pär Löfstrand, ordförande i Jämtlands gymnasieförbundet.

Coronaviruset i Jämtlands län

Nu har gymnasieförbundet beslutat att flytta fram studentavslutningen en vecka. 

– Vi vill ge lärarna extratid, säger Mikael Cederberg, förbundsdirektör för gymnasieförbundet.

Det handlar dels om att distansundervisningen har gett lärarna en ökad arbetsbelastning, att de inställda nationella proven som normalt utgör en hörnsten i betygssättningen måste ersättas med andra moment.

– Varken fler eller färre, fullföljer studierna i den här formen, säger Pär Löfstrand.

Men inom de praktiska utbildningarna utgör förstås distansundervisningen problem.

– Många av eleverna i den tredje årskursen har arbetsplatsförlagd utbildning just nu och den fortsätter, säger Mikael Cederberg. Men nu öppnar vi också upp för att dessa elever ska kunna göra vissa moment i grupper eller till exempel ha undervisning enskilt med läraren. Det kan handla om elever som till exempel måste få ihop ett visst antal timmar i en maskin.

Kommer det att räcka för att kunna examinera dessa elever?

– Ja, det är rektorernas bedömning att det ska göra det. Men det beror ju också på hur länge det här kommer att pågå, säger Mikael Cederberg.

7 maj skulle det ha varit mösspåtagningsbal för förbundets sistaårselever. Den ställs in, just nu gäller ju att sammankomster med fler än 50 personer är förbjudna och det omöjliggör sådana festligheter.

– Vi får se hur vi kan lösa det och i vilken form, säger Pär Löfstrand.

Även utspring från skolan och traditionellt firande på Rådhustrappan kan komma att påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet