Styrkeledaren säger upp sig

Publicerad

Deltidsbrandmän runt om i Sverige lämnar nu in sin avskedsansökan i protest mot de nya avtalen. På stationen i Lit har 8 av 12 deltidsbrandmän sagt upp sig. Mikael Eriksson är en av dem.

På brandstationen i Lit möter vi Mikael Eriksson. Han är stationsansvarig och styrkeledare. I 20 år har han varit deltidsbrandman men snart är det slut. Han har sagt upp sig.

– De har dragit in OB-ersättningen, vi har fått ett sämre semesterskadestånd. Det är väl två stora anledningar, säger han.

Och Mikael Eriksson är inte den enda som nu väljer att sluta. Den senaste tiden har media berättat om hur deltidsbrandmän runt om i Sverige säger upp sig.

Bakgrunden är det kollektivavtal som nyligen tecknades och som ska börja gälla från maj. Men det är ett avtal som Mikael Eriksson och många med honom anser innehåller en rad försämringar, som exempelvis borttagande av OB-ersättningen.

Löner släpar efter

På brandstationen i Lit finns i dag 12 deltidsbrandmän. Nu har 8 valt att säga upp sig.

– Lönerna har varit eftersatta i många år, säger Mikael Eriksson.

Hans önskan är deltidsbrandmännens status kunde öka.

– Det ska ju värderas upp. En sådan här samhällsviktig funktion, säger han och fortsätter:

– Vi måste få mera status med de uppoffringar och de krav som ställs på oss. Vi har haft eftersläpande löner i många, många år och nu måste det upp till bevis. Nu sätter vi ner foten. Sverige måste reagera på det här nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avtal deltidsbrandmän

Mer i ämnet