Krokoms kommun reagerade fort när man insåg att det kunde bli brist på omsorgspersonal. Nu har man fler sökande till vikariaten än det finns platser. Foto: SVT arkivbild

Sug efter jobb inom omsorgen i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Från ett kraftfullt flirtande med permitterade hotell- och restauranganställda till närmast rusning efter sommarvikariat. Det svänger snabbt för omsorgen i Krokoms kommun.

När coronakrisen bröt ut så stod det snabbt klart att omsorgen skulle få det tufft – dels om personalen skulle börja bli sjuk och dels om de boende skulle röna samma öde.

Krokoms kommun var snabbt ute och inriktade sig på de som permitterats från hotellen och även restaurangerna. Så kallad speed dating arrangerades och den vägen värvades 100 personer som fått hoppa in som vikarier.

Coronaviruset i Jämtlands län

Omvänt förhållande inför sommarsemestern

När det nu nalkas sommar är det av tradition knepigt att få ihop vikarier till hemtjänst, äldreboenden och LSS-boenden. Men 300 personer har anmält sitt intresse.

– 200 vikarier är idealet. Då kan hälften av den fasta personalen gå på semester samtidigt, säger socialchefen Anna Berkestedt Jonsson.

Så från en befarad brist har läget nu vänts till ett överskott på intresserade.

Hur ser möjligheterna ut för att vikarierna ska kunna få fortsätta i höst?

– De ser bra ut. Coronakrisen har lett till brist på omsorgspersonal, praktiskt taget över hela landet, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet