Allt fler utländska besökare lockas av vildmarken i de svenska fjällen Foto: svtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska fjällen lockar allt fler utländska besökare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler utländska turister söker sig till de svenska fjällen. I sommar väntas över 150 000 utländska vandrare, cyklister och löpare lockas av den svenska vildmarken.

För det är först och främst vildmarksupplevelsen som utövar dragningskraft på de utländska besökarna.

– Den vildmark svenska fjällen erbjuder är unik och det är glädjande att allt fler utländska besökare upptäcker det. Samtidigt ställer det krav på bra och anpassad information, för att göra deras vistelse så trygg som möjligt, säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Oförberedda på väderomslag

Det är två av tre fjälldestinationer och fjällstationer som uppger att antalet utländska besökarna har ökat de senaste fem åren. Det framgår av en ny enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet. Bland de svarande finns destinationer som Åre och Sälen samt STF:s fjällstationer från söder till norr i fjällkedjan. Mest ökar antalet nederländska besökare.

– De internationella besökarna är ofta välutrustade men samtidigt oförberedda på de snabba väderomslagen i fjällen. Många överskattar också sin förmåga att navigera i den ibland komplicerade fjällterrängen, säger Per-Olov Wikberg.

För att nå utländska fjällbesökare arbetar Fjällsäkerhetsrådet genom ett flertal kanaler, exempelvis genom sajten fjallsakerhetsradet.se där det finns säkerhetsinformation på engelska. För det är först och främst vildmarksupplevelsen som utövar dragningskraft på de utländska besökarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sommar i fjällen

Mer i ämnet
Allt fler utländska besökare lockas av vildmarken i de svenska fjällen Foto: svt
Allt fler utländska turister besöker södra jämtlandsfjällen och andra områden i den svenska fjällvärlden