Forskaren Anna Omazic vid Statens Veterinärmedicinska anstald berättar om tajgafästingen som verkar sprida sig i Jämtland. Foto: Göran Ekberg, AddLight och SVA

Tajgafästingen har kommit till Jämtland – kan bära på farligare variant av TBE

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av fästing verkar ha fått fäste i Jämtland. Det handlar om tajgafästingen, en invandrare från Sibirien. Den kan bära på en farligare variant av TBE, berättar forskaren Anna Omazic från SVA.

Tajgafästingen kan bära på två varianter av TBE-viruset som är farligare för människan än det vanliga TBE-viruset som finns i Sverige. Det är en sibirisk variant av TBE och en variant som kallas Far Eastern.

– Vi har ännu inte hittat de varianterna på tajgafästingar i Sverige, men det betyder inte att de inte finns här, säger Anna Omazic till SVT.

Under 2019 uppmanades allmänheten i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län att skicka in fästingar som de hittat till SVA för analys.

Fick in tajgafästingar från Åre och Krokom

Man fick in cirka 950 fästingar och 560 av dessa är nu artbestämda och analyserade.

– Vi fick in tajgafästingar från Åre och Krokoms kommuner, säger Anna Omazic. Men inte så väldigt många.

2018 hittades tajgafästingen i Bräcke kommun.

Trots att tajgafästingen kan bära på andra varianter av TBE så tycker inte Anna Omazic att jämtarna behöver vaccinera sig mot TBE.

– Nej det behöver man inte. Men om man ska åka någonstans där det finns många fästingar och vet att man ska vara ute i naturen kan det vara bra.

Fakta: TBE

TBE står för tick-borne enchephalitis, det vill säga fästingburen encefalit eller hjärninflammation. Namnet till trots kan sjukdomen också orsaka hjärnhinneinflammation.

Inkubationstiden för TBE är en till två veckor. Symtomen är huvudvärk, feber och i sällsynta fall allvarlig påverkan på centrala nervsystemet.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.