Att skotta snö från tak är en arbetsuppgift som vanligen ges till plåtslagare eftersom de är vana att jobba på tak. Foto: Bengterik Busk, SVT Jämtland

Takskottning – inget för amatörer

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen öppnades himlens portar över länet och de som längtat efter mer snö fick sitt lystmäte tillgodosett. Under onsdagen blev det dags för snösvängens andra halvlek – takskottningen.

För att citera Viktor Rydberg så ligger snön vit på taken över hela länet just nu. Och att skotta dem är en ädel konstart som brukar anförtros plåtslagare, eftersom de är vana att jobba på tak med alla de säkerhetsåtgärder som krävs.

På Kyrkgatan i Östersund träffar vi ett gäng som tagit sig an ett till synes knepigt tak med vinklar och vrår.

– Egentligen har vi fullt med plåtjobb just nu, mer än någonsin faktiskt. Men det skadar inte med lite påfyllning med takskottning, berättar Tony Jönsson.

Han har det smått klassiska uppdraget av att vara snövarnare, alltså att se till så att inte fotgängare får snö över sig.

– Det värsta som kan hända nu är att det börjar tina. Då får vi både istappar och issjok som kan som kan dimpa ned var som helst, säger Tony Jönsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.