Bosse: -Dom skrek upp med händerna och hade dragna pistoler Foto: SVT

Terrormålet har påverkat östersundarna

Uppdaterad
Publicerad

Sent i onsdagskväll blev det känt att en man som gripits på dagen i Östersund var misstänkt för förberedelse till mord. Nästa dag tog Säkerhetspolisen och riksenheten för säkerhetsmål över och ärendet rubricerades om till stämpling till terroristbrott. Mannen är nu häktad, men de senaste dagarnas händelser har förstås påverkat östersundsborna.

Åklagaren har yppandeförbud och var mycket förtegen efter häktningsförhandlingarna på fredagen, men han sa att misstankarna gäller en terrorhandlling som skulle utföras i Östersund.

Nekade till anklagelserna

Den misstänkte mannen nekade till anklagelserna men motsatte sig inte att sitta häktad under utredningen. Mannen greps sedan polisen fått samtal om att han ”körde underligt” med sin bil vid Stortorget i Östersund.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

– Föraren körde som om han letade efter något, berättar Bosse Bäckström som driver en kiosk vid Stortorget.

Polisen försöker lugna

Händelsen och terrormisstankarna har förstås påverkat folk i Östersund och polisen har gått ut med lugnande besked att man har läget under kontroll och att det inte finns någon anledning till oro för medborgarna.

– Det känns inte alls bra. Vi får hoppas att de har rätt, säger Bosse Bäckström.

I klippet ovan berättar han mer om det han såg, och oron han känner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet