Över Mittån i Mittådalen finns en privat linbana. Nu ska en liknande konstruktion testas i Vålådalen, över Vålån. Foto: Roger Myhr, Länsstyrelsen Jämtland

I stället för bro – linbana testas över Vålån

Uppdaterad
Publicerad

En linbana ska byggas över Vålån vid Vålådalen, för att transportera fjällvandrare. Det hela är ett pilotprojekt som Naturvårdsverket initierat.

Kan en linbana över fjällbäckar och älvar vara bättre än en bro? Ja, det ska nu testas i Vålådalen i Jämtlandsfjällen i ett pilotprojekt.

– Vi har fått pengar av Naturvårdsverket för att bygga en linbana bredvid bron som går över Vålån, säger Eva Näsman vid Länsstyrelsen i Jämtland.

Första statliga linbanan

Länsstyrelsen har fått 500.000 kronor av Naturvårdsverket för att bygga linbanan och sedan utvärdera den. Den blir den första i landet inom det statliga ledsystemet. Om projektet slår väl ut, är tanken att linbanor kan ersätta broar på leder där det inte är så många vandrare.

– Det här kan bli ett betydligt billigare alternativ än att bygga broar, säger Eva Näsman. Det är också mindre risk att en linbana dras med i en vårflod eller vid islossning.

MISSA INTE: Se när Blanktjärnsleden i Vålådalen grusas med helikopterhjälp

I Härjedalen finns en privatägd linbana över Mittån. Den  är några decennier gammal, och den linbana som Länsstyrelsen ska bygga bygger på samma princip, men ska se lite annorlunda ut.

Det är en privat linbana som sträcker sig över Mittån vid Mittådalen. Den är en inspiration till testet i Vålådalen. Foto: Roger Myhr, Länsstyrelsen Jämtland

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer