Polisen har fått tillkalla ambulans till arresten oftare sedan tillnyktringsenheten stängts, berättar Daniel Lundh som är stationsbefäl hos polisen i Östersund. Foto: SVT

Tillnyktringsenheten i Östersund stängs

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen planerar att stänga tillnyktringsenheten vid Östersunds sjukhus. Anledningen är att länets kommuner inte längre tänker bidra ekonomiskt till verksamheten.

Region Jämtland Härjedalen har kallat till ett extra styrelsemöte den 24 oktober för att fatta beslut om att stänga tillnyktringsenheten i Östersund.

Verksamheten har funnits sedan 2010 och den kostar 5,5 miljoner kronor per år. Kommunerna har bidragit med 3,5 miljoner.

Ambulans har fått larmas

Redan i somras förklarade Östersunds kommun att man skulle dra sig ur verksamheten och sedan den 1 juli tar enheten inte längre emot personer från Östersund

– Vi har behövt tillkalla ambulansen till arresten betydligt fler gånger sedan i juli på grund av att vi inte riktigt har kunnat göra den medicinska bedömningen på plats, säger Daniel Lundh, stationsbefäl på polisen i Östersund.

Nu har Regionen fått besked om att övriga kommuner inte heller tänker fortsätta att bidra till verksamheten och då väljer man alltså att stänga.

Tillnyktringsenheten har tio platser, fyra för tillnyktring och sex för personer som behandlas för abstinens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.