En person har anmält en tjänsteman på länsstyrelsen i Jämtlands län till justitieombudsmannen (JO). Foto: Anders Wiklund/Jessica Gow/TT

JO utreder tjänsteman på länsstyrelsen i Jämtlands län

Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) har startat en utredning gällande en tjänsteman på länsstyrelsen i Jämtlands län. Detta efter mejlkonversationer som förts med en person som ville begära ut allmänna handlingar gällande skadorna på Tibrandshögen på Rödön.

Personen uppger i anmälan att den blev nyfiken på hur länsstyrelsen kommit fram till att det är cykling som orsakat de skador som uppstått på fornlämningen Tibrandshögen. Därför ville personen begära ut allmänna handlingar i ärendet.

Tjänstemannen ska då ha svarat att det inte finns några allmänna handlingar, varken diarieförda eller dagboksblad. Vilket gjorde att anmälaren ifrågasatte hur länsstyrelsen kan sätta upp cykelhinder utan att det finns beslut eller handlingar som grund för åtgärden.

”God myndighetssed”

Anmälaren uppger att den ska ha känt sig anklagad av tjänstemannen för att vara den som orsakat skadorna. Tjänstemannen ska ha uttryckt att ”kostnaderna för restaurering av fornlämningen kommer att bli mycket höga samt att det kommer få allvarliga konsekvenser för Jämtlands kulturarv”.

Vidare menar anmälaren att tjänstemannens agerande inte är ”förenligt med lag eller god myndighetssed”. Och nu har Justitieombudsmannen (JO) inlett en utredning i ärendet. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett cykelhinder har satts upp vid Tibrandshögen på Rödön. Slitaget har blivit för stort. Foto: Maria Harning/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer