Sandra Gullberg, chef för individ- och familjeomsorgen i Åre kommun, var ansvarig för tillslaget Bilden t h är från ett tidigare tillslag i butiken. Foto: Åre kommun

Tobak för miljoner beslagtagen i stängda Storlienbutiken

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbutiken Storlien Food Handel har stängts efter misstankar om omfattande livsmedelsfusk. Nu misstänks butiken även för att ha märkt om mängder av tobak. Cigaretter och snus för flera miljoner har beslagtagits.

– Vi har vid fyra tillfällen gjort beslag av tobak där – totalt uppgår det till 1,5 ton. Tobak som vi sedan destruerats. Lågt räknat var det tobak värt tre miljoner kronor. Men utöver det har vi också tagit hand om mindre tobaksvaror som inte räknats in där, säger Sandra Gullberg, chef för individ-och familjeomsorgen vid Åre kommun.

Butiken stängdes i fredags efter att kommunen bland annat hittat tio år gamla livsmedel och helt eller delvis omärkta frysta livsmedel, bland annat ett ton frysta lammkroppar.

Butikens ägare åtalsanmäldes misstänks nu för omfattande livsmedelsfusk och allvarliga brister i livsmedelshanteringen. Det senare gäller bristande hygien då avfall och matvaror staplats sida vid sida och skadedjur hittats på platsen.

Vidden av det hela stod klart i förra veckan när myndigheterna – Åre kommun, gränspolisen, polisen, tullen och skatteverket – gjorde en samlad inspektion i butiken.

Tobak för miljoner i beslag

Vid inspektionen upptäcktes också mängder av tobak som beslagtogs. Exakt hur stor mängd tobak det rör sig om är kommunen än så länge förtegen om. Men på onsdagen lämnade kommunen in en åtalsanmälan som gäller misstankar om att butiken ha märkt om tobak.

Det var efter ett tips i maj 2018 som kommunen fick upp ögonen för butikens bristande tobakshantering. Sedan dess har tobak beslagtagits för miljontals kronor.

På måndagen lämnade kommunen förutom en åtalsanmälan också in en begäran om vite, att butiken ska få böta 100 000 kronor eftersom tobakshanteringsbristerna redan tidigare påpekats utan att åtgärder vidtagits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer